De juiste begeleiding voor een prettige bevalling

Een bevalling is voor veel vrouwen een van de meest bijzondere gebeurtenissen in haar leven. Ook als partner is het meemaken van een bevalling erg indrukwekkend. Jullie worden immers voor het eerst of juist opnieuw ouders! Bevallen is een prachtig, maar soms ook een beangstigend proces. Het belangrijkste is samen een positieve houding te vinden. Deze houding is bepalend voor het verloop van en de herinneringen aan de bevalling. Iedereen bereidt zich op zijn eigen manier voor. De één vindt het fijn om alles met ons door te spreken aan de hand van een geboorteplan, de ander gaat liever eerst naar onze voorlichtingsavond. Er zijn veel verschillende manieren van voorbereiden en we helpen u hier graag bij.

Verloop van de bevalling

Iedere bevalling begint anders. Meestal vindt de bevalling drie weken vóór (37 weken) tot uiterlijk twee weken na (42 weken) de uitgerekende datum plaats. Vóór de bevalling merkt u dat uw baarmoeder zich aan het voorbereiden is door zich onregelmatig samen te trekken. Dit wordt ook wel oefenweeën of harde buiken genoemd. De oefenweeën zorgen ervoor dat de baarmoeder en baarmoedermond rijp zijn voor de bevalling, maar ze zorgen niet voor ontsluiting. Door die harde buik kan het zijn dat u de baby minder voelt bewegen. Toch hoort u de baby dagelijks te voelen. Mocht dit niet zo zijn, neem dan direct contact met ons op!

Tegen het eind van de zwangerschap verliezen sommige vrouwen een beetje slijm met wat bloed. Dit noemen we een slijmprop. Als u de slijmprop verliest, betekent dat niet automatisch dat de bevalling op gang komt. De meeste bevallingen beginnen namelijk met weeën. Weeën zijn pijnlijke harde buiken. Vaak begint het met onregelmatige weeën die nog niet zolang aanhouden. Na een tijdje zullen ze toenemen in frequentie en steeds sterker worden. Uit onderzoek is gebleken dat wanneer u ontspannen bent, u dan beter ontsluit. De kans om op eigen kracht te bevallen, dus zonder hulpmiddelen, wordt daardoor vergroot.

Bevallen doet pijn. De sterke weeën zorgen ervoor dat uw baarmoedermond opengaat en dat u vervolgens uw kind op eigen kracht naar buiten kunt persen. De meeste vrouwen ervaren de ontsluitingsweeën als pijnlijk. Meestal neemt de pijn toe naarmate de ontsluiting vordert. Dit proces houden we nauwkeurig in de gaten. Ons doel is om u hierbij te helpen en te steunen. Bij tien centimeter ontsluiting bent u volledig ontsloten. De weeën zullen nu overgaan tot persweeën en u mag beginnen met persen. U kunt zelf kiezen in welke houding u wilt bevallen: op bed, op de baarkruk of in bad. Gaat het bevallen te langzaam, dan gaat u naar het ziekenhuis om de bevalling te bespoedigen. Want een veilige bevalling staat bij ons voorop.

Wat te doen na de bevalling?

Er zijn een aantal dingen die u na de zwangerschap moet regelen of waar u dan over na moet denken. Hieronder hebben we deze dingen voor u op een rijtje gezet:

  • Kraamzorg: na de bevalling heeft u recht op kraamzorg. De kraamzorg is de zorg tijdens de eerste dagen na de bevalling. De kraamverzorgende is dan uw steun en toeverlaat.
  • Aangifte doen: wettelijk moet u binnen drie werkdagen na de geboorte zorgen dat uw kindje wordt aangegeven. Vergeet niet mee te nemen: legitimatiebewijs, trouwboekje of eventueel afschrift van erkenning en de verklaring van het ziekenhuis of de verloskundige.
  • Nazorg: u kunt 6 weken na de bevalling nog een keer bij ons op nacontrole komen. Jullie zijn dan uitgenodigd voor een laatste controle. Samen kijken we terug op uw zwangerschap, bevalling en uw kraamtijd. Onze verloskundigen kijken ook hoe het nu met u en uw kindje gaat. Voor een nacontrole kunt u zelf contact met ons opnemen en een afspraak maken bij de praktijkassistente.
  • Anticonceptie: na de bevalling is het goed om al na te denken over anticonceptie. Er zijn vele verschillende vormen anticonceptie. Omdat elke situatie anders is, bijvoorbeeld het wel of geen borstvoeding geven, bespreken we graag welke anticonceptie het beste bij u past. Kiest u voor een spiraaltje, dan kunt u deze laten plaatsen bij onze verloskundige praktijk. Een spiraal plaatsen kan 10-12 weken na een vaginale bevalling. Anticonceptie voorschrijven valt onder de verloskundige zorg, die gedekt wordt vanuit de basisverzekering. De aanschaf van spiraal kan met een recept van ons bij de apotheek verkregen worden.

Medische indicatie

Indien er tijdens de zwangerschap en/of bevalling een complicatie optreedt, dan zult u op medische indicatie bevallen. De verloskundige besluit dan de bevalling over te dragen aan de gynaecoloog. Bij een medische indicatie heeft u geen keuze: u moet dan in het ziekenhuis bevallen. De kosten van een medische bevalling worden altijd vergoed door uw zorgverzekeraar. Eenmaal overgedragen, bevalt u onder de begeleiding van de gynaecoloog in het ziekenhuis. Dit betekent dat de verloskundige in sommige gevallen dan niet bij uw bevalling aanwezig zal zijn.

Plaats van uw bevalling

In Nederland kunt u op de volgende plaatsen bevallen: thuis, in een geboortecentrum of in het ziekenhuis. Als de zwangerschap goed verloopt, mag u zelf bepalen waar u wilt bevallen.

Als gezonde zwangere is thuis een veilige plaats om te bevallen. Als er complicaties optreden tijdens de thuisbevalling verwijzen we u tijdig door naar de gynaecoloog. Er zal dus geen sprake zijn van onnodig tijdverlies. Een andere mogelijkheid is de ziekenhuisbevalling, ook wel poliklinische bevalling genoemd. Poliklinisch bevallen, betekent dat u geen medische indicatie heeft om in het ziekenhuis te bevallen.

Het is belangrijk goed voorbereid te zijn op uw bevalling. Of u nu van plan bent om thuis of in het ziekenhuis te bevallen, in beide gevallen dient u een aantal spullen klaar te hebben staan. 

We adviseren u om naast het kraampakket, een aantal basisartikelen in huis te halen. We geven u graag een lijstje waarop staat welke producten dat zijn.